İş Kazaları

İş Kazaları

İş Kazasında Nasıl Emekli Olunur? İş kazalarının sonucunda ne yapmak gerektiğini bilmek oldukça önemlidir.

 

İş hayatında kasıtlı ya da kasıtsız pek çok kaza yaşanmaktadır. İlgili kanunlarca iş kazalarını önlemek ya da yaşandıysa bile sonraki mağduriyeti gidermek adına iş kazaları ile ilgili temel düzenlemeler yapılmıştır.

 

İş Kazası Olarak Görülen Durumlar

İş kazalarına baktığımızda çoğu çalışanın ve işverenin hangi durumların iş kazası olarak geçtiğini bilmediği görülmektedir. Kısaca bir kazanın iş kazası olarak geçmesi için;

  • Kazaya uğrayan kişinin sigortalı bir halde iş yerinde çalışıyor olması,
  • Kaza neticesinde bedenen veya psikolojik açılardan zarara uğramış

Olması gerekmektedir. Elbette bu maddeleri genişletecek durumlar olabilir. Ama temelde kasıtlı olarak yapılmadıysa iş yerinde gerçekleşen kazadan işveren gerekli önlemleri almadığı için sorumlu tutulmakta ve bu durumdan kazaya uğrayan belirli sosyal haklar elde etmektedir.

 

İş Kazası Sonrasında Ne Yapmalı?

İş kazasına uğradıktan sonra işçinin mutlaka bildirimde bulunması gerekmektedir. Bu bildirimi üç (3) iş günü içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmemesi halinde iş kazası resmi olarak kaza olarak görülmemektedir.
 

Bundan dolayı olası iş kazalarında işverenin olayı ört bas etmeye çalışmasına da karşı çıkılmalı, yakındaki SGK’ya gidilip iş kazası bildirimi yapacak bir durum yoksa e-devlet üzerinden hemen iş kazası bildirimi yapılmalıdır.
 

Bildirim günü temel alınarak iş kazasıyla ilgili soruşturma başlatılır ve olay yeri görevli kişilerce incelendikten sonra ihmalin işverenden kaynaklandığı anlaşılırsa işverenin işçiye sosyal haklarını gerçekleştirmesi istenir.

Eğer işveren iş kazasından sorumlu değilse yani işçinin kasıtlı olarak kendisine zarar verdiği, alınan tedbirleri hiçe saydığı, işvereni zor duruma düşürmek için bilerek yaptığı hareketler tespit edilirse bu sefer işveren işçiye maddi veya manevi tazminat davası açabilmektedir.

 

İş Kazasından Sonraki Haklar

İş kazası yargıya intikal ettiğinde işçinin tedavi giderlerinin karşılanması, iş görmezlik raporu neticesinde maddi sorunlarının giderilmesi, manevi hasarın giderilmesi yolunda kararlar alınmaktadır.
 

İşveren bu kararları geçerli saymaz veya ödemek istemezse hukuki süreç tekrar başlamakta, avukat aracılığı ile kazanın yarattığı sonuçlar ispatlanmakta ve işverene tekrar dava açılmaktadır. Bu durumda dava masrafları da işverene ödetilebilmektedir.

 

İş Kazası Sonrası Emekli Olunur mu? İş Kazasında Nasıl Emekli Olunur?

İş kazası sonrası emeklilik hakkı için, iş kazası bildiriminde bulunduğunuz SGK tarafından ilgili hastanelere sevk işlemleriniz başlatılır. Sevk edileceğiniz hastaneler; devlet üniversite hastaneleri, Sağlık Bakanlığı’na bağlı araştırma hastaneleri veya askeri hastaneler olabilir.
 

Bu hastanelerde emeklilik kararı kurum sağlık kurulunca verilebilir. Şayet; Çalışma gücünüzün en az yüzde altmışını (%60) kaza sonucunda yitirmişseniz, emekli olmaya karar verilebilir. Ama çalışma gücünüzün yüzde altmışın altında kalıyorsanız malul sayılamazsınız.
 

Buradaki emekliliğin “malul” yani iş göremez kimse anlamı taşıdığını da ayrıca belirtmek gerekir. Bunun neticesinde alacağınız emekli aylığı, malul aylığı olacaktır.
 

Kolay Emeklilik olarak İş Kazalarında işcinin sahip olduğu hakları bilgilendirmede ve faydalanma süreçlerinde danışmanlık hizmeti veriyoruz.

Emeklilik Bir Tık Uzakta Yurtiçi emeklilik işlemlerinin tüm süreçlerini ekiplerimiz profesyonel bir şekilde yönetmektedir. Ücretsiz Danışmanlık Al

Uzman Sigorta Danışmanı Serdar Bey bu süreçte size yardım etmeye hazır.

Canlı Destek Aktif