Meslek Hastalıkları

Meslek Hastalıkları

Meslek hastalığı, yaptığınız işe bağlı olarak oluşan rahatsızlıklara verilen bir isimdir. Meslek hastalığına yakalandığınızda; tedaviyle beraber iş göremezlik gibi yasal haklarınız da var. Peki ne yapmalısınız nasıl bir yol izlemelisiniz?

 

Tanı
Meslek hastalığı tanısı konabilmesi için Meslek Hastalıkları Hastanesine sevkinizi istemelisiniz!

Öncelikle size bir meslek hastalığı teşhisi konması gerekir. İşyeri hekimine veya bulunduğunuz bölgedeki Sosyal Güvenlik Kurumu’na müracaat ederek sizi meslek hastalıkları hastanesi veya meslek hastalığı teşhisi koymaya yetkili ilgili bir hastaneye sevkinizi yaptırmalısınız.

 

Kurul
Tetkikleriniz yapıldıktan sonra dosyanız SGK Teftiş Kuruluna gider!

Gittiğiniz hastane şikayetlerinizi alarak size gerekli tetkikleri yapar. Hastalığın mesleki olabilmesi için ilgili hastalığın yapılan işten ve/veya işyerinden kaynaklandığının kanıtı için bir illiyet bağının kurulması gerekir. O yüzden hastane dosyayı işyerini teftiş edip illiyet bağı kurması için SGK Teftiş Kuruluna gönderir.

 

Teftiş
İş gücü kaybının belirlenmesi için dosyanız SGK Yüksek Sağlık Kuruluna gönderilir!

Teftiş kurulundaki müfettiş işyerine giderek ne şekilde çalıştığının ve maruz kaldığın etkenin tespitini yapar. İşyeri ile ilgili raporunu hastaneye geri yollar. Eğer; yakalandığın hastalığa etki eden neden iş ve/veya işyeri kaynaklı ise hastane meslek hastalığı teşhisi koyarak işgücü kaybının belirlenmesi için dosyanı SGK Yüksek Sağlık Kuruluna gönderir.

 

Gelir
İş gücü kaybına göre sana İş Göremezlik Geliri bağlanır!

Eğer iş gücü kaybın yüzde 10 ve üzeri ise SGK sana İş Göremezlik Geliri bağlar. Bu çalışmayacağın anlamına gelmez. Örneğin kaybın yüzde 30 ise bir işte çalışmaya devam edebilirsin. SGK sana her ay yüzde 30 kaybın karşılığında bir iş göremez geliri bağlar.

 

Malulen
Malulen emekli olabilirsin!

Eğer kaybın yüzde 60 ve üzeri; yatırılmış sigorta primin de 1800 gün ve üzerinde ise malulen emekli olabilirsin.

 

Karar
Hastalığın meslekten kaynaklı olup olmadığına yetkili sağlık kurumları karar verir!

Bazı hastalıklara hem işyerinde hem de işyeri dışında yakalanabiliriz. Örneğin bel fıtığı ülkemizde oldukça yaygın bir hastalık. Ani bir hareket sonucu ya da meslekle ilgisi olmayan her hangi bir nedenden dolayı bel fıtığı olabiliriz. Ama işyerinde, çalıştığımız işe veya çalışma pozisyonuna bağlı olarak da bel fıtığına yakalanabiliriz. Hastalığın mesleki olup olmadığına yetkili sağlık kurumları karar verir.

 

Kolay Emeklilik olarak meslek hastalıklarından kaynaklı emeklilik işlemlerinde müşterilerimize danışmanlık hizmeti vermekteyiz.

Emeklilik Bir Tık Uzakta Yurtiçi emeklilik işlemlerinin tüm süreçlerini ekiplerimiz profesyonel bir şekilde yönetmektedir. Ücretsiz Danışmanlık Al

Uzman Sigorta Danışmanı Serdar Bey bu süreçte size yardım etmeye hazır.

Canlı Destek Aktif